Czekolada jest źródłem wielu składników odżywczych i niekoniecznie musi prowadzić do chorób i otyłości. Jednak tabliczka zawiera w sobie około 25% dziennego zapotrzebowania na magnez. Ma ona korzystny wpływ na nasz umysł i koncentrację. Ponadto dzięki zawartej w niej kofeinie, nasz układ nerwowy jest przez nią stymulowany. Liczne badania największych instytutów świata wskazują, że czekolada ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, o ile jest jedzona z rozwagą i umiarem.
Kardiolodzy zauważyli, że flawonoidy w niej zawarte obniżają ryzyko zachorowania na miażdżycę, zapobiegają zakrzepom krwi i rozluźniają mięśnie. Z kolei polifenole zawarte w ziarnach kakao usprawniają pracę układu krążenia, usprawniają przepływ krwi, rozkurczają naczynia krwionośne oraz neutralizują działanie złego cholesterolu.
I teraz dobra wiadomość dla fanów czekolady, spożywanie jednej tabliczki dziennie chroni przed chorobami serca i nie tylko! Chroni również przed rakiem, chorobami serca, wspomaga układ odpornościowy, a także wspomaga walkę z depresją. Czekolada pobudza endorfiny szczęścia i nas uspokaja, jedzenie czekolady najzwyczajniej nas uszczęśliwia. Taki stan rzeczy nie wynika jedynie z substancji w niej zawartych, ale również z psychologii. W dzieciństwie czekolada była dla nas nagrodą, więc już zawsze będzie nam się kojarzyć z czymś przyjemnym i poczuciem bezpieczeństwa. Czekolada ma również dobry wpływ na nasz mózg, zawarte w niej cukry proste i magnez go pobudzają i wspomagają naszą ogólną koncentrację.
Czekolada powoduje również wzrost poziomu serotoniny we krwi, która jest również wydzielana przy stanie zakochania. Odczuwamy wtedy szczęście i pozytywną energię. W prawdzie naukowcy nie udowodnili, że działa ona jako afrodyzjak, ale prawdopodobnie doświadczenia nie jednej kobiety potwierdzają tę teorię! Masło kakaowe zapobiega powstawaniu zmarszczek, o czym od wieków wiedzą Indianki, które nacierają skórę tym specyfikiem. Potwierdzają to również kosmetolodzy, którzy oferują zabiegi z czekolady.
Jak widać czekolada ma wiele zalet, jednak są one również zależne od rodzaju wybieranej tabliczki. Powinniśmy kupować czekoladę gorzką, która zawiera w sobie minimum 75% kakao. Wszystkie inne będą miały na nas więcej złego, niż dobrego wpływu gdyż najzwyczajniej w świecie będą zbyt kaloryczne. Poza odkładaniem się tłuszczu, może ona powodować alergię oraz nadmiernie obciążyć wątrobę. A zawarta w niej kofeina powoduje silne uzależnienie, dlatego tak ciężko nam pozostać przy jednym kawałku czekolady. Tak więc jedzmy czekoladę, ale tą o najwyższej jakości oraz z umiarem. Czekolada będzie miała na ciebie cudowny wpływ, jeżeli zachowasz przy tym zdrowy rozsądek. Pamiętaj, że nic w nadmiarze nie jest dobre.