Przegląd i charakterystyka olejów zimnotłoczonych roślinnych

W sklepach ze zdrową żywnością możemy obecnie zakupić różnego rodzaju oleje zimnotłoczone. Ich wybór jest naprawdę ogromny, dlatego warto zapoznać się z czym charakteryzuje się każdy z nich i w jakim celu może być używany. Oleje roślinne niezależnie z czego zostało wyprodukowane, są bardzo ważnym elementem diety i powinny być wprowadzone do codziennego jadłospisu, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się pięknym wyglądem i zdrowiem.

Zdrowe, smaczne – poznaj oleje tłoczone na zimno

Oliwa z oliwek jest jednym z najbardziej znanych rodzajów olejów roślinnych. Tłoczona z oliwek charakteryzuję się intensywnym smakiem i zapachem. Jest bardzo ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej i ciężko wyobrazić sobie sałatkę grecką bez jej dodatku. Świetnie nadaje się do różnego rodzaju sosów, zup. Można również na niej podsmażać różne produkty.

Olej lniany charakteryzuje się żółtym zabarwieniem i mocnym zapachem oraz smakiem. W połączeniu z twarogiem może stanowić pyszną pastę do kanapek. Jest to bardzo ważny element diety przeciwnowotworowej, który znacząco wpłynie na nasz organizm. Poprawia działanie układu krążenia, nerwowego i oddechowego.

Olej arganowy, który jest popularnie wykorzystywany do produkcji kosmetyków może być stosowany zarówno w celach pielęgnacji skóry i włosów, jak jednocześnie stanowić dodatek do wielu potraw. Ma lekko orzechowy smak i jest ciemniejszy od oliwy. Wspomaga krążenie i odporność organizmu.

Olej arachidowy ma intensywny orzechowy smak i zapach oraz przejrzystą żółtą barwę. Stosowany może być jako olejek do masażu ponieważ świetnie nawilża suchą skórę. Dodany do sałatek czy gotowanych warzyw urozmaici smak i nadal lekko orzechowego aromatu.

oleje naturalne tłoczone na zimno

Olej z pestek dyni jest doskonałym dodatkiem do potraw na zimno i wyróżnia się ciemnobrązowym zabarwieniem i intensywnym aromatem. Skutecznie wspomoże walkę z pasożytami.

Olej rzepakowy jest używany do smażenia lub do sałatek ,sosów czy past. Ma złocisty kolor i lekko ziołowy smak. Kupując go pamiętajmy, że w popularnych marketach znajdziemy jedynie oleje rafinowane, które nie posiadają tak prozdrowotnych właściwości. Kolejnym olejem godnym uwagi jest olej słonecznikowy który jest bogaty w karoten, lecytynę oraz witaminę E. Doskonale nadaje się do surówek i sałatek ponieważ nie dominuje zapachem i aromatem.

Olej z orzechów laskowych posiada żółtawą barwa i przejrzystą konsystencję. Wpływa on w pozytywny sposób na układ krążenia oraz obniża poziom złego cholesterolu. Ponadto bardzo często polecany jest jako kosmetyk do skóry suchej i wrażliwej, a dzięki swoim właściwościom bardzo dobrze sprawdza się jako olejek do masażu.

Warto je stosować, ponieważ…

Niezależnie od tego na jaki olej zimnotłoczony roślinny zdecydujemy się, z pewnością jego użycie przyniesie nam wiele pozytywnych aspektów nie tylko zdrowotnych, ale jednocześnie świetnie wpłynie na wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci. Oleje te mogą być stosowane zarówno jako dodatek do dań oraz jako kosmetyk. Pamiętajmy, że jedynie regularne stosowanie zagwarantuje pojawienie się efektów. Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w różnego rodzaju oleje roślinne tak, abyśmy mogli każdego dnia skorzystać z dobrodziejstwa innego produktu. Zapewnimy sobie dostarczenie różnego rodzaju witamin, mikroelementów i innych ważnych składników odżywczych. Podczas zakupu olejów roślinnych zimnotłoczony zwróćmy uwagę na etykietę. Oleje rafinowane nie będą dostarczały do naszego organizmu tych samych składników co oleje nierafinowane. Podczas zakupów sprawdźmy w jakiej butelce i w jakich warunkach przetrzymywany jest olej. Przezroczysta butelka sprawi, że do produktu będzie dochodziło światło słoneczne, które może spowodować utlenienie się ceny składników.

Po dokonaniu zakupu oleju roślinnego zapoznajmy się z etykietą i przetrzymuje go tak jak zaleca producent. Zastosowanie się do jego rad sprawi, że będziemy mogli na długo cieszyć się świeżością zakupionego produktu.

Więcej znajdziecie na https://naturalnaspizarnia.pl/oleje-i-oliwy.