Pierwszą nazwą porcelany, było białe złoto. Nazwa ta pochodzi od wyrobów porcelanowych z Saksonii, w latach na początku XVIII wieku. Kostna porcelana była darowana królowi Augustowi II Mocnemu (kolekcjonerowi chińskiej porcelany), zamiast złota jako królewski podarunek. Porcelana była tak cenna, że była prawie równa wartości złota.
Porcelana kostna jest tworzywem cienkim i trwałym. Co ciekawe, sama porcelana istnieje od wielu wieków, jednak cienka wersja porcelany powstała dopiero w pierwszej połowie XVIII wieku. Jej pierwszym twórcą był Anglik, Thomas Frye. Pod koniec stulecia, ten rodzaj porcelany był masowo produkowany przez Josiah’a Spode’a. Wzmocniony i bardziej dopracowany skład masy, pozwolił na odniesienie sukcesu. Firma porcelany Spode istnieje do dziś.
Pierwszym etapem produkcji porcelany kostnej, jest odlewanie lub ręczne ukształtowanie produktów ze specjalnie zmieszanej masy. Masa taka zawiera skaleń, kwarc oraz kaolin – trzy typy skał, które od lat wydobywane są w celu produkcji porcelany najwyższej jakości.
Porcelana dzieli się na dwa rodzaje – miękką i twardą. Miękka porcelana ma w sobie większą zawartość skalenia, kwarcu i kaolinu.
Drugim etapem produkcji, jest wypalanie. Porcelana Premium, jest wypalana w 920-980°C. Porcelanę zwykłą wypala się tylko raz. Jeśli chodzi o porcelanę kostną, wypalanie dzieli się na dwa etapy. W pierwszym etapie, temperatura wypalania jest taka sama, jak w przypadku porcelany Premium. Po pierwszym wypalaniu, porcelanowe elementy są wygładzane w celu pozbycia się wszelkich wypukłości i zagnieceń masy. Produkty są również specjalnie szlifowane z największą starannością. Po tym procederze, umieszcza się produkty z powrotem w piecu i wypala się porcelanę w prawie 1400°C. Podwójne wypalanie zapewnia wytrzymałość i trwałość wszystkim produktom. Dodatkowo, przez czas produkcji oraz wielość czynności, porcelana Bone Premium uchodzi za najlepszą na całym świecie.
Zdobienie – jest to trzeci etap w produkcji. Dzięki możliwościom, jakie daje nam technika, zdobienia wykonuje się dziś metodą laserową. Nierzadko można jednak spotkać elementy porcelanowe, które wykańczane są ręcznie (np. elementy z kolekcji French Garden oraz Old Luxembourg marki Villeroy&Boch).
Końcowym etapem jest kompletowanie zastaw stołowych i tak zwanych setów – pudełek, w których mieści się dana ilość talerzy, filiżanek i innych. Każda fabryka porcelany kompletuje na różny sposób sety, by urozmaicić ofertę. Pojedyncze elementy (kubki, miseczki) pakowane są najczęściej po 6 w każdym pudełku. Jest to optymalna liczba – zastawę stołową kompletujemy bowiem na 6 lub 12 osób. Taki podział jest więc o wiele prostszy dla pracowników fabryki, producentów, sprzedawców i dystrybutorów.
Charakterystyka porcelany bone china
Otóż, porcelana kostna jest także nazywana (również w Polsce), porcelaną Bone Premium. Bone po angielsku oznacza kość – porcelana tego typu pozyskiwana jest z kaolinu, skalenia, kwarcu oraz ze sproszkowanych kości wołowych. Ten typ porcelany uchodzi za najbardziej szlachetny. Ilość kości użytych do produkcji wyrobów porcelanowych, powinien wynosić co najmniej 30% całej zawartości masy. Produkcja porcelany odbywa się z udziałem czynności, jaką jest wypalanie. Dziś, wypala się produkty porcelanowe w blisko 1400°C. Jest to bardzo wysoka temperatura, stosowana od wieków.
Porcelana Bone Premium cieszy się ogromną popularnością, nie tylko ze względu na swój piękny wygląd. Jest to rodzaj porcelany, która zalicza się do najbardziej wytrzymałych. Obecnie, porcelana kostna jest odporna na mechaniczne urazy. Jest to najbardziej wytrzymały typ ceramiki na całym świecie. Porcelana kostna charakteryzuje się oczywiście przejrzystością. Jest to najprostszy sposób na to, by sprawdzić, czy dany rodzaj porcelany faktycznie jest wykonany z najcieńszej wersji ceramiki. Wystarczy unieść produkt z porcelany pod światło i pomachać przed nim dłonią lub przedmiotem. Jeśli zarys przedmiotu jest bardzo wyraźny, możemy mieć pewność, że trafiliśmy na porcelanę kostną.