Czy kuchnia polska może być ekskluzywna?

Wiele osób utożsamia tradycyjną polską kuchnię z jedzeniem smacznym, sycącym, ale też nie do końca zdrowym czy ekskluzywnym. Chcąc pochwalić się naprawdę wykwintnym gotowaniem sięgamy często po dania kuchni włoskiej, czy francuskiej, nie zastanawiając się nawet nad tym jak wiele pięknych potraw można wyczarować z lokalnych składników. Koncepcja promowania kuchni polskiej i zachęcania ludzi do zgłębiania jej tajników przyświeca dziś jednak wielu restauratorom – w końcu tradycyjne menu nie musi składać się z kilkunastu rodzajów pierogów! Zbierając informacje na temat tradycyjnych potraw i ich nowoczesnych wersji serwowanych w najlepszych restauracjach w kraju sprawdziliśmy, czy kuchnia polska może osiągnąć status ekskluzywnej.

Tradycyjne składniki w zupełnie nowatorskiej interpretacji

Popularność programów telewizyjnych takich jak Masterchef czy Piekielna Kuchnia otworzyła oczy wielu Polaków na dania, które już samą prezentacją przypominają bardziej eleganckie dania klasycznych kuchni Francji czy Włoch. Warto przy ich okazji zauważyć jednak, że bardzo często ich komponentami są tradycyjne dla polskiej kuchni składniki, z którymi na co dzień stykamy się w domowej kuchni. Żeberka, wołowina, polędwiczki wieprzowe, a nawet składniki tak proste jak pierś z kurczaka czy wątróbki mogą nabrać zupełnie nowego wymiaru, jeśli zostaną przygotowane i zaprezentowane w odpowiedni sposób. Weźmy za przykład flaczki, które zdecydowanie kojarzą się z klasyczną kuchnią babci i zazwyczaj nie prezentują się na talerzu zbyt apetycznie. Podane na małym, białym, eleganckim talerzu, służące jako przystawka do dalszego posiłku i ozdobione świeżym majerankiem mogą nie tylko wyglądać, ale i smakować naprawdę zjawiskowo.

Dania z sandacza i innych ryb słodkowodnych są typowe dla tradycyjnej kuchni polskiej.

Wątróbka? Zwykle traktowana jako tani składnik, za którym większość ludzi zwyczajnie nie przepada i nigdy z własnej woli nie wybierze z menu. Restauratorzy, którzy obrali sobie za misję wypromowanie skromnej polskiej kuchni jako pełnoprawnej kuchni ekskluzywnej pokazują, że z wątróbki można wyczarować wiele. Spoglądając w menu restauracji hotelu Jasek we Wrocławiu znajdziemy przykładowo sałatkę podawaną z wątróbką przygotowaną w sosie balsamico, grillowaną brzoskwinią i orzechami włoskimi, doprawioną do smaku sosem vinegret. Elegancko podana i przygotowana na świeżo tuż przed podaniem stanowi jeden z ciekawszych elementów menu i co najważniejsze – nie odstraszy nawet najbardziej wybrednych.

Współczesna kuchnia polska

Tradycyjne potrawy pojawiające się na polskich stołach kojarzone są przede wszystkim z dużymi porcjami, tłustymi sosami i suto zastawionym stołem, co oczywiście mija się z założeniami kuchni ekskluzywnej. Myśląc o tej ostatniej zwykle wyobrażamy sobie mniejsze porcje, obco brzmiące nazwy i nietypowe składniki w niezbyt naturalnych kompozycjach. Polska kuchnia jest jednak na tyle elastyczna, że wykonanie wszystkich wspomnianych zabiegów z użyciem doskonale znanych każdemu potraw nie jest w najmniejszym stopniu skomplikowane. Przykład?

Pieczona pierś z kurczaka. Choć większość podaje ją w formie substytutu kotletów schabowych, dużo ciekawszym, smaczniejszym i bardziej eleganckim rozwiązaniem jest zapieczenie jej w aromatycznym sosie, który zapobiegnie wysuszeniu mięsa i nada mu wyjątkowego smaku. Podawana w całości na puree z selera, groszku lub innego warzywa charakterystycznego dla danego sezonu, konfiturą z czerwonej cebuli i karmelizowaną marchewką stanowi danie, której nie powstydzą się najlepsze restauracje w kraju. Prezentacją takiego dania rządzi oczywiście umiar i estetyka – warto pamiętać, że człowiek ocenia postawione przed nim potrawy wzrokiem i często na jego podstawie decyduje, czy coś jest smaczne czy też nie.

Czy kuchnia polska może być określana mianem ekskluzywnej? Oczywiście, że tak. Restauracja we Wrocławskim hotelu Jasek Premium, proponująca w swoim menu wspomniane wcześniej potrawy jest na to najlepszym dowodem. Jeśli więc planujesz ciekawą imprezę okolicznościową, spotkanie biznesowe czy weekendowy wyjazd ze znajomymi, sprawdźcie jakie możliwości stawia przed wami kuchnia polska. Jej głębia i elegancja mogą pozytywnie zaskoczyć.


Specjały kuchni polskiej w nowych, zaskakujących odsłonach spróbować można w restauracji hotelowej Hotelu Jasek Premium >>