Akcesoria sommelierskie – przegląd sklepowych propozycji

Większość z nas błędnie myśli, że akcesoria do win kończą się na korkociągu i niestety na ogół tylko taki gadżet posiadamy w swoich domach. Jedynie prawdziwy miłośnik win, wie jak wiele istotnych detali wpływa na końcową przyjemność picia wina.

Największy grzech przy serwowaniu wina, to podawanie go w nieodpowiedniej temperaturze. Wtedy traci ono cały swój urok oraz bezcenne aromaty, które wpływają na przyjemność jego picia. Wino czerwone, podane za ciepłe  jest w smaku gryzące i czujemy jedynie obecny tam alkohol. Kolejnym błędem jest nalewanie starszego wina wprost do kieliszka, dlatego w tym celu powinniśmy posiadać odpowiednią karafkę dzięki czemu pozbędziemy się niechcianego osadu obecnego w takim winie.

Do najbardziej szlachetnych win na świecie należą te z Bordeaux i Burgundii, oraz z Barolo, Riojy, a nawet Kaliforni. Przy wyborze odpowiedniego wina, przede wszystkim zwracamy uwagę na rocznik. Tylko niewielki odsetek win przeznaczony jest do długoletniego leżakowania, większość win należy spożyć do czterech lat od ich wyprodukowania. Natomiast wina z klasy premium powinno kupować się jedynie ze sprawdzonego i wiarygodnego miejsca, oraz należy poznać ich miejsce wyprodukowania. Cena również gra rolę, dostosuj jej wysokość do jakości wina. Upewnij się, że zakupione przez ciebie wino było warte swojej ceny.

Czego potrzebuje sommelier?

Do najbardziej niezbędnych akcesoriów sommerlierskich z pewnością należy korkociąg, bez którego wina nawet nie otworzymy. Kolejnym niezbędnikiem jest odpowiedni kieliszek, który powinien posiadać określony kształt. Kieliszek do wina jest na ogół długi, pękaty i zgrabny, zarówno wino białe jak i czerwone posiada własny model. Odpowiednio dobrany kieliszek, zapewnia zachowanie idealnego aromatu i smaku wina. Karafka to również niezbędnik, dzięki której wino zostaje napowietrzone i pozbawione osadu, ten niedoceniony gadżet winiarski stanowi istotną rolę w jego podawaniu. Natomiast pompka próżniowa pozwala nam na dłużej cieszyć się świeżością wina, a odpowiedni nalewak pomaga nam poradzić sobie z winem o bardziej skoncentrowanie i gęstej konsystencji. Ciekawym akcesorium sommerlierskim są również termometry do wina, dzięki którym dowiemy się czy wino jest już gotowe do podania.

Sommelier

Wino również powinno być podawane w odpowiedni sposób. Zaczynając od kieliszków, jak już wcześniej wspomniano – inny rodzaj będzie przeznaczony do białego, a inny do czerwonego wina. Przy wyborze kieliszka, należy również zwrócić uwagę na gęstość wina, gdyż te bardziej skoncentrowane lepiej przelać do bardziej pękatego naczynia. Istotny przy podawaniu wina będzie również dekanter, który odpowiednio napowietrzy wino i oddzieli od niego zbędny osad. Upewnij się, że wino posiada odpowiednią temperaturę, aby wydobyć jego wszystkie walory smakowe.

Na koniec należy wspomnieć o odpowiednim przechowywaniu wina. Wino zamykane korkiem powinno przechowywać się w pozycji horyzontalnej, gdyż istotnym jest aby trunek miał stały kontakt z korkiem. Idealna będzie domowa piwnica, gdyż wino nie powinno mieć kontaktu ze światłem, a obecna temperatura powinna wynosić od 10 do 16 stopni Celsjusza. Upewnij się, że warunki panujące w tym miejscu są stałe, wino należy chronić od drgań oraz wahania temperatur. Najgorszym miejscem do przechowywania wina będzie kuchnia, a najlepszym odpowiednio zaprojektowana piwniczka. Warto zaopatrzyć się w odpowiednio do tego przeznaczone regały, które zapewnią nam pełen profesjonalizm w przechowywaniu wina.