Wady i zalety urządzenia typu Multicooker

Zadania multicookerów są niezwykle ambitne, mają one piec, smażyć, gotować na parze, przygotowywać zupy, przetwory, a nawet jogurty. To urządzenie jest również bardzo proste w obsłudze i sprawia ze gotowanie jest bardzo szybkie i przyjemne, wystarczy przygotować jedzenie i wrzucić je do środka, następnie wybrać program. W efekcie przygotowuje on nam smaczną i ciepła potrawę. Również mycie tego urządzenia jest bardzo proste, odpada nam tradycyjne szorowanie garnków.

Przed wyborem konkretnego multicookera należy pamiętać, że absolutne wymagane przez nas minimum to funkcja gotowanie na parze, smażenie, tradycyjne gotowanie oraz pieczenie. Wszystkie inne funkcje to dodatki i należy się zastanowić, czy aby na pewno będziemy z nich korzystać. Powinno się również zwrócić uwagę na sposób czyszczenia takiego urządzenia. Ta czynność musi być szybka i prosta, w przeciwnym razie twój multicooker może wylądować na dnie szafy, bo okaże się ze gotowanie w garnku jest mniej uciążliwe.

Do największych zalet multicookera należy to, że posiłki mogą być przygotowane na wskazaną przez nas godzinę. Jest to olbrzymie ułatwienie życia dla osób, które dużo pracują, są zabiegane i mają mało czasu. Nie ma nic przyjemniejszego, niż powrót do domu na świeżo przygotowany obiad. Kolejną istotną funkcją jest podtrzymywanie ciepła, dzięki czemu posiłek będzie zawsze gotowy do zjedzenia.

Niestety jak wszystko i multicookery posiadają swoje wady. Dla wielu irytujący jest fakt, że w tym urządzeniu nie ma nawet małej szybki dzięki której możemy podejrzeć stan naszej potrawy. Kolejnym minusem jest ograniczona ilość potraw możliwych do przygotowania, bardziej wymagające osoby mogą szybko znudzić się możliwościami tego urządzenia.