Stewia jako naturalny zamiennik białego cukru

W ostatnich czasach stewia stała się bardzo popularnym zamiennikiem sacharozy czyli białego cukru. Jej stosowanie wiąże się z wieloma zaletami i korzyściami płynącymi dla naszego organizmu i zdrowia. Mimo, że w wielu innych państwach na świecie jest już znana od studenci i popularnie stosowana, w Polsce dopiero zaczyna robić karierę.

Czym jest stewia

Stewia jest całkowicie naturalną substancją słodzącą, która jest otrzymywana z rośliny o liściach charakteryzujących się słodkim smakiem. Pochodzi ona z Paragwaju i Brazylii gdzie już od zamierzchłych czasów jest stosowana jako zamiennik cukru. Słodki smak roślina ta zawdzięcza glikozydom stewiozowym, które są najbardziej skoncentrowane w liściach. Stewia w postaci słodzika charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem, który na długo pozostaje w ustach. Z racji, że słodzik ten jest całkowicie naturalny może być stosowany przez osoby w różnym wieku. Po spożyciu całkowicie rozkłada się w organizmie człowieka, a glikozydy wydalane są z moczem.

Słodzik wyprodukowany ze stewii można kupić w wielu marketach, jednak decydując się na taki wybór koniecznie sprawdźmy czy do produktu nie został dodany inny rodzaj substancji słodzącej. Aby mieć pewność, że kupiony przez nas słodzik jest całkowicie naturalny, dobrym pomysłem jest wybranie produktu znajdującego się w asortymencie sklepów ekologicznych z naturalnymi produktami, takich jak Naturalna Spiżarnia, w której znajdziecie stewię w kategorii Cukier i słodziki, w której dostępne są również zdrowe zamienniki cukru.

Stewia może występować pod postacią proszku, kropel, tabletek lub wysuszonych liści. Słodzik ze stawii możemy kupić w zakresie od kilku do kilkunastu złotych. Niektóre osoby decydują się na samodzielną uprawę tej rośliny. Jest to dobry pomysł zwłaszcza, że będziemy mogli cieszyć się słodkim smakiem i wykorzystywać liście stewii w każdym momencie, do wielu różnych potraw. Sadzonki można kupić w sklepie ogrodniczym lub przez Internet. Można ją hodować zarówno w doniczce na dobrze oświetlonym parapecie lub w ogrodzie, w ciepłym i słonecznym miejscu. Liście hodowanej rośliny możemy zebrać i wysuszyć, a następnie wykorzystać w całości lub zmielić. Możemy również wykorzystywać świeże listki. Ciekawą propozycją ich wykorzystania jest dorzucenie ich do wody z wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki oraz z listkami mięty. Taki napój będzie świetnym orzeźwieniem w gorące dni i doskonale nas nawodni.

stewia - naturalne zamienniki cukru

Stewia sprawdzi się jako słodki dodatek do lemoniady czy orzeźwiającego koktajlu.

Zdrowotne właściwości zamienników cukru

Słodziki ze stewii są świetnym sposobem na dosłodzenie potraw, zwłaszcza u osób, które chcą ograniczyć kalorie pochodzące z cukru lub zadbać o swoje zdrowie. Słodziki ze stewii mają mało kalorii, więc można je wykorzystywać bez wyrzutów sumienia. Ulubiona potrawa dosłodzona tak naturalnym zamiennikiem cukru sprawdzi, że ochota na sklepowe słodycze szybko minie i kontynuowanie zdrowej diety będzie znacznie łatwiejsze. Słodziki ze stewii mogą być stosowane podczas pieczenia, jednak warto wiedzieć, że nie są one dobrą pożywkę dla drożdży, dlatego ciasta drożdżowe nie urosną tak jak ma to miejsce przy użyciu sacharozy.

Korzystając ze stewii  należy pamiętać, aby dodać do potrwa jej odpowiednią ilość, ale nie za przesadzić. Wykorzystanie zbyt dużej ilości tego słodzika może nadać potrawom lekko gorzki smak, który może przeszkadzać niektórym osobom. Wraz ze wzrostem popularności stewii wiele producentów postanowiło ograniczyć dodanie cukru do swoich produktów i część sacharozy zastąpić właśnie słodzikiem pochodzącym z tej rośliny. Dzięki takim zabiegom coraz częściej możemy spotkać w sklepach np. napoje gazowane oznakowane zielonym listkiem, oznaczającym wykorzystanie stewii do produkcji.