3 rodzaje patelni, które warto mieć w domu

W dzisiejszych czasach, producenci prześcigają się w pomysłach i ofertach, nawet jeśli chodzi o patelnie. Wiele jest rodzajów patelni, na których możemy smażyć różne typy potraw. W kuchni każdego z nas znajdują się co najmniej dwie dobre patelnie. Warto jednak, ze względu na różnorodność potraw, pomyśleć o patelniach, które przydałyby nam się na lata. Nie każdy produkt spożywczy można długo smażyć i to w bardzo wysokiej temperaturze. Warto więc pomyśleć, jakie są 3 najlepsze typy patelni, które każdy z nas mógłby mieć w domu.

Patelnia do smażenia mięs i steków (do długiego smażenia) – mięso i steki charakteryzują się dużą ilością tłuszczu i koniecznością długiego smażenia. Znaczna większość ludzi na całym świecie, regularnie spożywa mięso. W tym celu warto posiadać trwałą i wytrzymałą patelnię, która pozwoli nam smażyć nawet i w 400 stopniach. Tego typu patelnie najczęściej są wytwarzane ze stali nierdzewnej. Aby umożliwić dokładne dosmażenie steku i innego typu mięs, producenci oferują patelnie grubsze, by na całej wielkości patelni utrzymywała się tak samo wysoka temperatura. Na patelnie stalowe trzeba dodawać większą ilość oleju.

Patelnia na naleśniki i jajka (krótkie smażenie) – w tym celu warto zastanowić się nad patelnią, która pokryta jest od wewnątrz powłoką nieprzywierającą. Naleśniki, jajka sadzone i inne, delikatne produkty, które smażymy, muszą być przygotowywane na specjalnym rodzaju patelni. Dopasowana powłoka do rodzaju potrawy nie będzie się przypalać ani pływać w tłuszczu. Najczęściej, na ten rodzaj patelni należy dodać niewielką ilość tłuszczu.

Patelnia uniwersalna – można na niej smażyć wszystkie produkty spożywcze. Warzywa, pierś z kurczaka, przygotowywanie sosu lub risotto – to tylko niektóre produkty, jakie można umieścić na patelni uniwersalnej. Bardzo często, takie patelnie nadają się zarówno do twardszych, bardziej wymagających produktów, jak i do delikatniejszych. Dowolny czas smażenia jest dodatkowym atutem posiadania takiej patelni. W zależności od tworzywa, na patelnię uniwersalną często nie trzeba dodawać większej ilości tłuszczu.

patelnia

Rodzaje patelni, obecnie mogą służyć nawet do zapiekania w piekarnikach, jeśli ich korpus jest wykonany w całości ze stali. Ze względu na różne rodzaje tworzyw, musimy wybierać patelnie, które będą pasować na kuchenkę, której używamy w domu. Do tych rodzajów patelni, które posiadają powłokę nieprzywierającą, należy stosować specjalnie dobrane szpatułki wykonane z drewna lub z silikonu. Każdy rodzaj patelni powinien być wykorzystywany na określone potrawy. Dziś możemy liczyć na szczególnie bogaty wybór ze względu na opracowane technologie produkcji patelni oraz na tworzywa, jakie są zawarte w ich składzie. Wymienione rodzaje patelni, stosowane zamiennie, pozwolą nam na przyrządzanie potraw najwyższej jakości.